хипнотерапия

Какво всъщност е хипнотерапия?

Хипнотерапията се използва повече от 100 години, за да помогне при различни проблеми- от пушене до ниско самочувствие. Прочетете това, преди да опитате.

И така, какво е хипнотерапия?

Хипнотерапията е форма на терапия, използвана за препрограмиране на подсъзнанието. Когато сте под хипноза, вие поставяте ума и тялото си в повишено състояние на учене, което ви прави по-податливи на предложения за самоусъвършенстване или модификация на поведението. Мнозина описват хипнозата като състояние на фокусирано внимание. Те се чувстват много спокойни и отпуснати.

„Като общо правило повечето хора са хипнотизируеми – около 10% са силно хипнотизируеми, което означава, че могат да бъдат хипнотизирани по време на раждане или в операция вместо анестезия, докато 60 до 70 процента са умерено хипнотизируеми, което означава, че може да помогне при тревожност , спиране на тютюнопушенето, загуба на тегло “, казва д-р Шпигел.

Какво не е хипнотерапията?

Хипнотерапията не е като това, което сте гледали в сценичните шоута, където често ще виждате хора да лаят като куче или да се клакат като пиле. В сесия за хипнотерапия вие имате контрол през цялото време. Ще чуете направените ви предложения и ще можете да ги запомните след сесията.

Как започна хипнотерапията?

Много от първите загатвания са резултат от предшественика на хипнозата, Франц Антон Месмер (1734-1815). Месмер вярва, че има невидима сила, магнитна сила, която може да бъде използвана от един човек, за да повлияе на поведението на друг човек, обяснява Американското общество за клинична хипноза. Въпреки че теорията му беше погрешна, използваните от тях техники бяха ефективни. Тези техники бяха усвоени и разработени през годините за терапевтични и медицински цели. Зигмунд Фройд например използва техники за хипноза. В средата на 1900 г. хипнотерапията, каквато я познаваме, еволюира. Милтън Ериксън (1901-1980) е пионер на „индиректната хипноза“, по време на която терапевтите работят с отделни пациенти, за да променят представите си за себе си и проблемите си.

Какво представлява самата хипнозата?

По време на първата си сесия най-вероятно ще започнете, като кажете на терапевта за вашите цели и проблеми. След това ще работите заедно, за да изготвите план за лечение. Вашият терапевт ще ви помоли да си представите или да помислите за нещо приятно. След като влезете в състояние на хипноза, тялото ви ще се чувства спокойно и отпуснато, дори когато влезете в състояние на повишено осъзнаване, подобно на начина, по който може да се чувствате при медитация. Вашият терапевт ще ви говори със спокоен и нежно напорист глас и ще постави предложенията, за които сте се съгласили, в плана за лечение в подсъзнанието си.