Симптоми на алергията

Симптоми на алергията

Симптоми на алергията

  1. Алергичните дерматози се характеризират със сухота, сърбеж, лющене, зачервяване на кожата, макулопапулозен или друг обрив в областта на директен контакт с алергена или по цялото тяло. Острите алергични реакции се характеризират с образуване на големи мехури, последвано от тяхното спонтанно отваряне и образуване на отворени рани.
  2. Ако дихателната система е увредена, пациентът изпитва:

Симптоми на алергията, ако дихателната система е увредена

назална конгестия, придружена от затруднено назално дишане;

парене, сърбеж в носа;

кихане;

кашлица;

затруднено дишане;

рядък, прозрачен секрет от носа.

При увреждане на конюнктивата на очите се развиват:

зачервяване, подуване на склерата;

сърбеж, парене, усещане за пясък, чуждо тяло в очите;

лакримация.

Ако алерген навлезе в кръвта или храносмилателния тракт, той причинява:

подуване на оралните тъкани, усещане за чуждо тяло в гърлото;

гадене, повръщане;

спазми болка по протежение на червата;

диария.

Ако алергичната реакция е тежка, общото състояние на пациента също страда – той изпитва слабост, световъртеж, бързо се уморява, става раздразнителен и не спи добре през нощта.

Изброените по-горе симптоми на алергията при възрастни се появяват строго след контакт с определени вещества (например нанасяне на парфюм върху кожата, вдишване на прашец от лайка или ядене на фъстъци) и при липса на ефект върху тялото пациентът се чувства добре и прави не изпитват неприятни усещания.

В тежки случаи се развива анафилактична реакция, чийто последен стадий е анафилактичен шок – състояние, което застрашава живота на пациента, характеризиращо се със спад на кръвното налягане, дихателна недостатъчност, загуба на съзнание и при липса на медицинска помощ – дихателна и спиране на кръвообращението, последвано от смърт.

Какви са причините за възникването на алергиите

Причината за алергии при възрастни и деца може да бъде абсолютно всяко химично съединение, което, когато влезе в тялото, се счита от тялото за чуждо, опасно и предизвиква реакция на имунната система, насочена към неутрализиране на това съединение.

Най-честите алергии се причиняват от:

-прашец от растения (дървета и треви);

-форми;

-акари, живеещи в домашен прах;

-хранителни продукти (яйца, мляко, фъстъци, риба и морски дарове, соя, пшеница, бобови растения, цитрусови плодове, мед и други);

-лекарства (местни анестетици, някои НСПВС, антибиотици, сулфонамиди);

-отрова от насекоми (оси, пчели, мушици);

-битова химия и козметика;

-латекс;

-протеини, включени във ваксини, донорска плазма.

При първоначален контакт с алерген се активира имунната система и се образуват специфични антитела – имуноглобулини. Когато „чуждо“ вещество попадне отново в тялото, се задейства имунологичната памет – имунната система „разпознава“ алергена, бързо произвежда огромно количество имуноглобулини, синтезира редица биологични вещества (медиатори на алергията), за да свърже потенциално опасните съединение и го отстранете от тялото.

Именно медиаторите карат пациента да развие определени признаци и симптоми на алергия.