САРМС

Откъде идват САРМС?

Как са измислени САРМС?

САРМС са създадени случайно. В началото на деветдесетте години учен на име професор Джеймс Т. Далтън работи върху пионерски лечения за рак на простатата, когато идентифицира молекулата андарин – първият САРМ.

Беше от малка полза при лечението на рак на простатата, но имаше забележителен ефект върху мускулния растеж. „Това беше обратното на това, което търсихме по това време“, каза той пред известно списание. „Но ние насочихме почти цялото си внимание към това. Знаехме, че наистина имаме нещо уникално.

Няколко години по-късно Далтън създава по-изтънчена версия, известна като остарин. В клинични изпитвания, възрастни мъже, на които е даден 12-седмичен курс на лекарството, увеличават чистата мускулна маса и намаляват мазнините, като същевременно получават повече от 15% подобрение в силата на изкачване на стълби.

Но последвалото изпитване при пациенти с рак не успя да доведе до желаните резултати и развитието на лекарството спря. Оттогава Далтън се опитва да ограничи компаниите, работещи на черния пазар за неговите открития.

„Посегнахме с писма за прекратяване и отказване до няколко от тях, обърнахме се към FDA, за да се опитаме да ги затворим“, казва той. „Но това е широко разпространено и има наистина малко, което може да се направи, за да се контролира.“

Имат ли странични ефекти SARMS?

Доказателствата тук са до голяма степен анекдотични. В онлайн форумите потребителите съобщават за повишаване на силата, но също така често търсят съвети относно проблеми като високо кръвно налягане, кожни обриви и импотентност. Проблемите със зрението изглеждат особено чести; съобщава се, че андаринът придава на зрението на потребителите зелен или жълт оттенък.

Повечето от наличната информация онлайн идва от продавачи и потребители на YouTube, така че има тенденция съветите да са изкривени положителни. Д-р Иън Бордли, старши преподавател по спортна психология в Бирмингамския университет, казва: „Ако някой сам ги използва, в негов интерес е да вярва, че може да ги използва безопасно.

Мисля, че това се случва със SARMs. Дори ако потребителите проведат значително количество изследвания на избраните от тях вещества, заключенията, които правят, не са непременно точни. „Едно от нещата, които често виждаме, е изкривяването и селективното използване на информация в подкрепа на тяхното поведение“, обяснява той. „Това е доста опасен процес.“

Могат ли SARM да свият тестисите ви?

За съжаление има шанс да го направят. В проучване, публикувано в медия, повече от половината потребители на SARM са имали странични ефекти, включително промени в настроението, намален размер на тестисите и акне.

Повече от 90% от мъжете съобщават за увеличена мускулна маса и са доволни от тяхната употреба на SARM, въпреки че имат привидно положителни ефекти, повече от 50% от потребителите на SARM съобщават за значителни неблагоприятни ефекти.