прахосмукачка робот

Общото между прахосмукачките роботи Част 2

Вакуумно засмукване на прахосмукачка робот: най-съществената характеристика

Моделите се различават както във всмукателната мощност, така и дизайна. С всмукване или вакуум работи точно като редовен вакуум. Мотор издърпва въздух изпод вакуума, за да влезе в мръсотията. Тогава въздухът преминава през филтър и чистият въздух излиза от изходния отвор в страни или отзад на дадената прахосмукачка робот.

Повечето прахосмукачки имат ръчни режими на почистване, които ви позволяват да регулирате мощността на засмукване от ниска до висока степен, за различни видове и ситуации на пода, като почистване на ръбове или петна. По-модерните модели имат автоматично регулиране на мощността на вакуума, което увеличава засмукването върху килими или силно замърсени участъци.

Повечето роботи вакууми имат най-малко една въртяща се странична четка на предния ъгъл, което е първата точка на контакт за замърсяване. Страничните четки стърчат от тялото на вакуума и изхвърлят мръсотията навътре, за да може вакуумът да го засмуче. Те са особено полезни за ръбовете и ъглите на стената, особено за вакууми с кръгла форма.

Отдолу на устройството се намира бъркалка, състояща се от една или две ротации на четката с противоположно въртене, които грабват мръсотия и я хвърлят в кофата за боклук вътре в машината. Тези четки могат да бъдат класически стил на четина или модел с гумено острие.

Кошчета за прах: Мръсната истина

Всички модели имат вградена кофа за прах, която събира мръсотия. Те могат да варират донякъде по размер и разположение на машината. Моделите за борба с алергията са добре запечатани и имат ХЕПА филтри,, които улавят малки алергени, така че да не избягат с отработения въздух.

Изпразването на кошчето е една от малкото ръчни задачи, които ще трябва да направите сами с повечето роботи вакууми. Ако имате домашни любимци, които хвърлят много, или ако имате деца, които оставят следа от трохи навсякъде, където отиват, ще изпразвате коша за отпадъци доста често.

НО … благодарение на iRobot, сега имаме вакуумни роботи, които се самоизпразват! До известна степен това е така. И двете Roomba i7 + и S9 + имат док за зареждане, които също са кошчета за мръсотия. Когато вакуумът се върне на пристанището, той разтоварва замърсяването си в торбичката за събиране на мръсотия вътре в кошчето. Чантите могат да поемат до 30 цикъла мръсотия.

Така че да, все пак ще трябва в крайна сметка да премахнете торбата за събиране на мръсотия, но много по-рядко, отколкото бихте направили с обикновена прахосмукачка или с прахосмукачка робот.

Зареждане на докове: Защото дори роботите се нуждаят от престой

Всички прахосмукачки са безжични и изискват работа с батерия. В крайна сметка батерията ще се изтощи, така че това е мястото, където започва да се зарежда док за зареждане.

По-основните вакууми просто ще умрат някъде в къщата. Ще трябва да отидете на мисия за търсене и спасяване, за да ги намерите и да ги поставите на док за зареждане. Много от последните модели (като Roomba 960 ) се връщат сами към батерията за зареждане, когато батерията е изтощена. Някои ще се презаредят и след това се отправят назад, за да завършат цикъла, който са започнали.

Както бе споменато в предишния раздел, най-модерните докове за зареждане сега включват кошче за мръсотия, в което робота разтоварва мръсотията, която събира от всеки цикъл.

Всеки докинг за зареждане се нуждае от малко пространство, особено тези с автоматично пренареждане, така че вакуумът има ясен път за докиране. Бъдете готови да отделите няколко квадратни метра площ за това.

Вълнуващ напредък

Прахосмукачките са в крак с времето. Много модели включват WiFi и могат да се управляват чрез мобилни приложения. Някои дори могат да бъдат управлявани с гласови контроли чрез системи за домашна интеграция като Alexa или Google Assistant.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *