Килими от полипропилен

Килими от полипропилен

Влакната на килими от полипропилен. Полипропиленовите влакна са най-често срещаните от всички синтетични влакна, използвани при производството на килими. Почти 90% от всички тъкани синтетични килими са направени от полипропилен.

Защо полипропилен: евтино е да се получи, фибрите се поддават добре на термична обработка, първоначално полипропиленът има антистатични свойства. И най-големият плюс на полипропилена е, че багрилото се добавя към суровината при производството на фибри. Оцветената по този начин нишка запазва цвят през целия си живот.

Живот на килими от полипропилен

Току-що полученото от екструдера влакно се нарича BCF. Той получава допълнителен обем и е специално разтегнат по време на последващо навиване на калер. Това влакно се използва за направата на евтин клас килими. Животът на килимите на преждата BCF може да варира от 1 до 3 години, в зависимост от качеството на преждата и интензивността на използване.

За повече информация и поръчка на избрания от Вас килим, обадете ни се: ТОНИТЕКС ООД.  София, бул. Христо Ботев, № 92. Телефон: 0888249719.

Най-популярното качествено влакно за производството на синтетични килими от ново поколение е HeatSet. Килимите, направени от това влакно, напомнят на вълнени килими. Пример, оптимална колекция (Agnella).

За да се получи влакно Hit Set, нишката BCF се термично обработва, опъва и усуква около оста си (колкото по-голям е усукването, толкова по-добро качество, но и по-скъпи разходи). Влакна Hit Set имат по-добри антистатични свойства и са по-трайни от BCF влакна.

Животът на килим от полипропиленови влакна Hit Set е средно 5 до 10 години (в зависимост от качеството на продукта и интензивността на употреба).

Третото поколение полипропиленови прежди е преждата Frize. Тази прежда се получава от Hit Set прежди, които са усукани в две прежди, след което дават на нишките S и Z-образни къдрици и се обработват при много висока температура и влажност. Две усукани нишки и механично-термична обработка правят структурата на преждата още по-подобна на структурата на вълната, преждата придобива оригиналния ефект на „къдряне“. Това влакно е с малко по-плътен диаметър в сравнение с влакна Hit Set, има по-голяма еластичност и поради смесването на нюанси от един и същи цвят създава усещане за по-богат цвят. Последните технологии за производство на влакна позволиха да се гофрира естествена вълнена прежда и по този начин да се получи вълнена усукана прежда или вълна-фриз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *