История на ключа на колата

История на ключа на колата

История на авто-ключовете

История на ключа на колата – Кадилак тип 53

Отминаха добрите стари времена, когато ключовете на колата са се състояли от един метален ключ, който вмъквате, завъртате и преобръщате! Сега има ключове с кодове, аларми, бутони и т.н., и е вярно, че ключовете на колата стават все по-сложни през годината! Но преди сто години, ключовете за колата дори не са съществували. Забравете да отключите колата си от 10 метра, дори не можете да я заключите!

Първият автомобил, представен на света, е Benz Patent Motorwagen през 1885 г., но едва през 20-ти век те наистина стават „нещо“, когато хората започват наистина да вярват, че това може да бъде много по-добро от кон и карета! По това време започнали да се появяват компании за производство на автомобили, като Renault (1899), Ford (1903), Mercedes (1902) и Stanley (също 1902). Бавно светът тръгнал по пътя!

Манивела?

По онова време, трябвало физически да повдигате колата си, за да я стартирате, нямало е ключове, за които да се говори! Това изисквало сила, търпение и голяма вероятност да се получи травма! Увеличаващата се мощност и големина на автомобилните двигатели, тъй като 1900-те години напредвали бързо, означава, че тя започва да се нуждае от повече и повече сила, за да я запалите. В крайна сметка се създават електрически стартерни двигатели. Хенри Форд трябвало да прикачва колата си към стълбове всеки път, когато я паркира и я закрепвал с катинар!

Винтидж

Автомобилите „Vintage“ са коли, произведени от края на Първата Световна Война до Wall Street Crash, така че от 1919-1929 г. и в този момент автомобилите също са започнали широко да се произвеждат със самостоятелни стартери; електрически стартерни бутони. Но не и до производството на Cadillac Type 53, което ни даде един от най-големите парчета метал в света. Ключът за кола! И с това, колите станаха по-безопасни, по-лесни за стартиране и по-забавни за шофиране!

 

И сега, най-модерните ключове на колата са три ключа в едно! Механичен ключ за освобождаване на ключалката на волана, кодиран „електронен транспондер“, който се чете от колата, когато ключът е поставен в запалването, и дистанционно управление за отключване на вратите и изключване на алармата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *