тестостерон пропионат

Защо тестостерон пропионат е толкова важен

В случай на тестостерон пропионат, на пазара се появиха по-добри възможности за тестостеронова заместителна терапия (TRT), което прави тази форма на тестостерон почти остаряла. Ето защо доставчиците на здравни услуги спряха да предписват тестостерон пропионат, както и някои от другите опции за TRT.

Какво е тестостерон пропионат?

Тестостеронът пропионат, който се предлагаше под марката Testoviron, е инжекционна форма на тестостерон, която вече не се среща в Съединените щати. Все още се предлага в други страни, включително Абу Даби, Австралия, Белгия, Хонконг, Латвия, Нова Зеландия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство. Тестостеронът пропионат изпадна в немилост, когато на пазара се появиха по-дълго действащи форми на тестостерон. Тези продукти с по-дълго действие (като тестостерон енантат, тестостерон ципионат и тестостерон ундеканоат) изискват по-малко дози и имат по-добри профили на безопасност. Днес те са опорите на TRT.

Най-големият проблем с тестостерон пропионат е неговият кратък полуживот. Полуживотът на лекарството е фармакологично измерване на това колко време е необходимо на тялото ви да се отърве от него. Колкото по-дълъг е полуживотът, толкова по-дълго лекарството може да остане и да върши работата си. Поради краткия му полуживот, ще трябва да приемате няколко интрамускулни инжекции всяка седмица, за да достигнете адекватно ниво на тестостерон .

Въпреки че производителят прекрати лекарството, това не беше поради причини за безопасност или ефикасност – вероятно това беше, защото имаше по-добри налични опции. Въпреки че тестостерон пропионатът вече не се предписва като лекарство, той често се използва в научни експерименти, които се нуждаят от бързодействащ хормон.

Защо тестостеронът е толкова важен

Тестостеронът е мъжки полов хормон (или андроген), който играе роля в сексуалното здраве и развитието на мъжките характеристики по време на пубертета.

Тестостеронът играе жизненоважна роля за здравето през целия ни живот. Ниските нива на този хормон могат да причинят следните симптоми:

  • Сексуални проблеми като загуба на либидо (сексуално влечение) или еректилна дисфункция
  • Нарушения на настроението, включително депресия и тревожност
  • Загуба на костна минерална плътност
  • Промени в червените кръвни клетки
  • Промени в мускулната маса и състава на телесните мазнини
  • Проблеми с плодовитостта