Хедхантинг

Хедхантинг: основният метод за набиране на персонал

Не всяка компания има реални условия за кариерно консултиране в рамките на HR функциите. Това изисква доверие между служителя и HR. Самият HR трябва да има място в графика за такива консултации. Всяка от тях трае около час, 2-3 консултации в рамките на няколко месеца са ефективни.

Ако компанията е голяма, тогава може да няма достатъчно време за всички. Собственикът или изпълнителният директор трябва да има свобода за смелост, за да позволи понякога рискови преходи в рамките на компанията. Не всички от тях завършват успешно и е важно да разберем, че рискуваме човек.

Ако желаете да се възползвате от нашите услуги, свържете се с нас. За контакти: фирма Upskill , телефон: +359 882 240 381; София, жк. Манастирски ливади, бул. България 111, сграда А, етаж 4.

Хедхантинг: основният метод за набиране на персонал

Техниката на хедхантинг се основава на предпоставката, че успешните работници от най-високо ниво не търсят работа сами и понякога дори не се замислят да я променят. Задачата на хедхънтъра е компетентно и ненатрапчиво да заинтересува потенциален кандидат при по-благоприятни условия и перспективи, предлагани от конкурентна компания. Агресивното хедюнинг като метод за набиране на персонал е използвано за първи път през 90-те години в работата на американски компании, по-специално FirstMerit Bank и Cisco Systems. Като се има предвид нарастващата „битка за талант“ в руските HR служби, този метод също започва да се приветства.

Каква е разликата му от обикновения лов на глави? Това на практика е война със свои специални трикове и дори „затворници“ и „убити“. Агресивният хедънинг смята борбата за обещаващи служители като важна част от конкуренцията. Всички действия на врага се наблюдават и по възможност надминават. Всички средства в този двубой са добри.

Основните елементи са:

Пряко влияние върху финансовите резултати на компанията, тъй като привлечените специалисти се считат за актив, който носи допълнителен доход.

Наличието на корпоративна култура за набиране на персонал – в процеса на търсене и привличане на таланти се включва не само HR отделът, но и всички служители на компанията, пряко или косвено.

Бракониерство с персонал: 100% от вниманието на набиращите персонал не е фокусирано върху свободния персонал, а върху висококвалифицирани служители, които работят успешно, тоест „пасивни” на пазара на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *