Уникалността на асансьорите

Уникалността на асансьорите

Повече за Уникалността на асансьорите

Необходимостта от асансьори за придвижване датира отдавна. През 236 г. пр. Хр. гръцкият математик Архимед е разработил елементарен асансьор. Кабината е била окачена на конопено въже и изкачването ставало с ръчна лебедка или порта. Римляните използвали устройство за теглене, наречено лебедка и противотежести, за да издигнат гладиаторите и животните в арената за битка.

Транспортирането на стоки, хора и добитък е една от основните причини за необходимостта от тези ранни устройства. Друга причина е конфиденциалността. Луи XV имал няколко приспособления, наречени „летящ стол“, за своята метреса, за частни вечери.

Модерният асансьор

Модерният асансьор се появил в началото на 1800 г., а от 1853 г. американският индустриалец Отис, Елиша Грейвс, представил нещо необичайно в експозицията на Ню Йорк Кристал Палас. Това бил асансьор с функция за безопасност, която изключвала падането на кабината, в случай на прекъсване на кабела.

Четири години по-късно първият пътнически асансьор е бил готов за употреба в универсален магазин в Ню Йорк.

Как един модерен асансьор може да изненада човек? Всеки ден милиони хора използват асансьора в дома и офиса си, без дори да осъзнават уникалността на асансьорите.

Напълно изработени от стъкло, увеличаваща се височина и скорост, нестандартендизайн и футуристичните асансьори, построени в аквариуми – буквално няма граници на инженерната и архитектурната фантазия в тази посока.

Някои уникални асансьори могат да очароват с нестандартния си вид, други са много плашещи, а трети се считат за безценни исторически забележителности. Ако обичате да карате асансьорите и да посещавате необичайни места, не забравяйте да включите в екскурзионната програма посещение на един от най-невероятните асансьори на планетата.

Асансьор – AquaDom Aquarium, Германия

По време на изкачването и спускането асансьорът AquaDom буквално се движи в огромен аквариум, така че хората вътре имат възможност да наблюдават уникални тропически риби.

Oткриването на невероятен асансьор в хотела се е състояло през 2003 г., това е съвместен проект на компаниите International Concept Management, Inc. и Рейнолдс полимерна технология. Според приблизителни изчисления, строителството на асансьора е струвало малко по-малко от 13 милиона евро.

Източник: Kone.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *