супер храните

Същност и значение на супер храните

Няма точно определение за това какво е „супер храна“. Най-общо говорим за храни с висока хранителна стойност. Супер храните обикновено включват зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Всички тези храни са част от здравословното хранене. Супер храните съдържат незаменими за организма съставки, т.е. за всички клетки, тъкани и органи, докато повечето останали билки и добавки са полезни по-скоро за отделни органи и системи. Те осигуряват храна на клетките почти директно и за това се наричат още и „клетъчна храна“

Авокадо

  • Очаквания

Технически това е плод, а не зеленчук (по-точно голямо зрънце). Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Някои изследвания разглеждат потенциала на авокадото за лечение и предотвратяване на заболявания. През 2013 г. беше публикуван преглед за специалните ползи от авокадото за сърдечно-съдовата система.

  • Реалност

Мононенаситените мазнини са наистина здравословни, но можете да ги получите и от мазна риба, ядки, суров зехтин и слънчогледово олио.

Прегледът за 2013 г. е платен от известен производител на авокадо. Влиянието на консумацията на авокадо върху риска от заболяване изисква допълнителни изследвания.

Цвеклото – като част от супер храните

  • Очаквания

Цвеклото е добър източник на желязо и фолиева киселина. Също така съдържа бетаин, нитрати, магнезий и други антиоксиданти. Проучванията показват, че пиенето на сок от цвекло преди тренировка подобрява издръжливостта при някои спортисти, като позволява на кислорода да навлезе по-добре в тъканите.

  • Реалност

Ефектът на сока от цвекло при професионални спортисти не е доказан. Хипотезата, че сокът от цвекло може да предотврати деменция, трябва да бъде тествана.

Сокът от цвекло заедно със зелени листни зеленчуци, зеле и целина са много полезни като част от балансирана диета, тъй като съдържанието на нитрати в тях може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Нитратите в цвеклото се образуват естествено, в организма се превръщат в азотен оксид, поради което са безвредни.

Зелен чай

  • Очаквания

В Китай чаят се използва от векове за борба с главоболието и депресията. Поради по-малкото ферментация листата на зеления чай имат повече антиоксиданти от черния чай. Зеленият чай помага за отслабване, понижава нивата на холестерола, бори се със сърдечно-съдовите заболявания, намалява риска от рак и болестта на Алцхаймер.

  • Реалността

Всъщност няма клинични доказателства за горното, но зеленият чай помага за намаляване на налягането и предотвратява разпадането на зъбите. Зеленият чай съдържа витамини от група В, фолиева киселина, манган, калий, магнезий и кофеин.