международни сортове

Още международни сортове

Международни сортове – повече информация

Мускат Отонел, получен от семе в град Анже, Франция от Роберт Мореал през 1852 г. Днес той е разпространен в почти всички лозарски страни. Зърното е малко сферично, сочно, с приятен вкус и силен характерен мускатов аромат. Мускат отонел е средно до сравнително ранозреещ сорт. Бере се обикновено през първата половина на септември, но често и в края на август. Има задоволителна устойчивост на ниски зимни температури.

Мускат Отонел

Сортът натрупва достатъчно захари – от 19,1 до 24,15%, но титруемата киселинност в топлите райони е ниска. Белите сухи вина, произведени от този сорт са ефектни, с доста интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише, значителна плътност и умерена свежест. Вината се консумират млади. От този сорт се произвеждат много добри десертни вина.

Шардоне

Шардоне е престижен винен сорт, отглеждан от стари времена във Франция в областите Бургундия и Шампан. Днес е разпространен във всички лозаро- винарски страни по света. Шардоне е ранен винен сорт. В топлите райони като Пловдивско узрява в края на август и началото на септември, а в по-хладните в Североизточна България – около средата на септември. Родовитостта му е много добра, но добивите не са високи. Сортът не е устойчив на пероноспора, напада се силно от оидиум, а в дъждовна и влажна есен и от сиво гниене. Поради това трябва да се отглежда в проветриви хълмисти райони. За него са подходящи сравнително богати, дълбоки, влагозапасени, хумусно-карбонатни, делувиални и канелено-горски почви в Североизточна България, Средногорието, Сунгурларския район. При постигане на физиологична зрялост натрупва бързо захари – при 20-24 % и запазва сравнително висока киселинност от 7-9 г/куб. дм.
От него се получават изключително качествени бели вина с интензивен аромат най-често доминиран от нюанси на тропически плодове (пъпеш, ананас), смокиня, а в случаите когато е отгледано на варовикови почви, характерните минерални нюанси. Вината от сорта „Шардоне“ се развиват много добре в контакт с дъбова дървесина и формират, богат комплексен аромат.

Тамянка

Произхожда от земите на Близкия изток – Сирия, Ирак, Египет, Иран и др. Най-големи площи заема във Франция, Италия и Португалия. В тези страни сортът е известен под името “ дребнозърнест бял Мускат“ (Muskat blanc a petits grains) или „дребнозърнест розов Мускат“ (Muskat roze a petits grains), като двете вариации обикновено се отглеждат в едни и същи лозови насаждения. У нас сортът се отглежда от незапомнени времена.
Когато гроздето презрее ароматът намалява, зърната завяхват и при топла и суха есен придобиват специфичен вкус на стафиди. Тамянка е среднозреещ сорт – бере се към средата на септември. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Ето защо е по-добре да се отглежда в топлите микрораойни с дълга, топла, суха есен, с леки хумусно-карбонатни почви на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене, където температурата през зимата не пада под -16, -17°С. В света Тамянка се смята за класически винен сорт за получаване на изключително фини десертни вина. В Италия това е прочутото вино „Асти спуманте“. При благоприятни условия и добро отглеждане гроздето натрупва много захари – 20-26%, при добра титруема киселинност 6-8-г/куб. дм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *