Куполните къщи

Куполните къщи – какво знаем за тях

Куполните къщи в настоящи дни

Куполните къщи в настоящи дни стават особено популярни.

Куполната конструкция се състои от подпори, куполни части и съединители – елементи за свързване. Съществуват обаче разновидности на сгради без последния компонент.

Куполните къщи са все по-предпочитани заради изключителния си дизайн и голям брой предимства, свързани с ефективността и рационалността при използването на пространството. Този тип конструкция се използва и за индустриални сгради и дори спортни и изложбени комплекси.

Ние сме Куполни къщи Сферата 123. Пиши ни или ни се обади. Ще се радваме да бъдем полезни. БлагоДарим! Имейл: mail@sferata123.com

Телефон: +359 899966986.

Възникването на куполни къщи

Самата природа ни казва идеалната форма на жилище, гнезда на птици и животни, мравуняци, кошери. Кръгът е най-естествената форма и първият дом за всички жители на Земята.

Кръглите къщи се появяват в още древността. Най-известните им традиционни видове са яранга, иглу и юрта. Въпреки това, едва много години по-късно инженерът от 20-ти век Ричард Фулър разработва и патентова геодезичен купол с триъгълно съединение. Благодарение на това изграждането на солидни кръгли къщи стана възможно за кратко време. Така че в Америка трябваше да се реши проблемът с достъпността на жилищата, което беше спешно в следвоенния период. По-късно френската компания Domespace, оглавявана от нейния основател Патрик Марсили, допринесе за развитието на куполното строителство. Първата къща, проектирана от компанията, се появява през 1987 година. Днес този тип сгради вече са широко разпространени по целия свят.

Куполните сгради се различават по вида и формата на купола, строителната технология и използваните материали. Видовете куполи, описани по-долу, могат да послужат като тяхна основа:

Геодезичният купол е триъгълна рамка, изработена от дърво, полиуретанова пяна, стоманобетон, стоманобетон от стъклени влакна или други материали.

Отличителна черта на стратодезичния купол е аксиалната симетрия. Основата е рамка от ребра, огънати под специален ъгъл с елементи, наподобяващи лобули или венчелистчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *