гипсокартон

Кой гипсокартон е най-добре да се използва за стени и таван

Гипсокартон. Той представлява универсален материал, който ешироко разпространен в съвременното строителство. Той се използва много успешно за тапициране на стени, тавани, вътрешни прегради, арки и др.

На пазара има широка гама продукти от различни производители. Ето защо, за да се определи кой гипсокартон е най-добре да се използва за определени цели, струва си да се запознаете с основните видове и характеристики на материала гипсокартон. Да ги разгледаме тук, в тази статия.

Видове гипсокартон

Устройството на гипсокартонени листове е съвсем просто: вътре има плътен слой гипс, който се нарича сърцевина. Той е затегнат от двете страни от две правоъгълни дъски от картон. Този дизайн осигурява на материала твърдост, а твърдият гипс предпазва продукта от различни влияния.

Ето какви видове гипскартон съществуват:

1/Обикновен. Това е универсална опция, подходяща за тапицерия на стени, тавани, прегради. Използва се в помещения със сух климат.

2/Огнезащитен. Добавянето на подсилващи компоненти се различава от стандартното, благодарение на което сърцевината издържа много по-дълго на високи температури и не позволява на пламъка да се разпространи. Такъв материал се използва в съоръжения, където са възможни пожари: места за натрупване на електрически уреди, мини, вентилация.

3/Устойчив на влага. Гипсокартонът от този тип се обработва с хидроизолационни материали, които предпазват сърцевината от влага и предотвратяват развитието на гъбички и плесени. Той е чудесен за тапицерия на места с висока влажност: душове, вани, басейни, лоджии.

4/Устойчив на огън и влага. Този вид гипсокартон е най-трайният и най-скъп сорт, съчетаващ предимствата на предишните два вида.

Всички представени опции  на гипсокартон се различават по цветен дизайн. Стандартният гипсокартон е сив, влагоустойчивият – зелен или син, огнеустойчивият – розово-червен.

Има няколко други модификации на гипсокартон, които се използват в конкретни случаи и са по-рядко срещани. Например, опции с покритие от PVC филм, както и звукоизолирани, изолирани, също с фибростъкло.

Предимства на материала гипсокартона

Материалът гипсокартонът има редица предимства:

  • Висока износоустойчивост.
  • Лесен монтаж и последваща поддръжка.
  • Гъвкавост без загуба на сила.
  • Екологичност.
  • Достъпна цена.
  • Размери и обхват

За да решите какъв вид гипсокартон е необходим за стените или по-добре да обшиете тавана, е необходимо да разберете класификацията на материала по формат.