прахосмукачките роботи

Какво общо има в прахосмукачките роботи Част 1

Независимо от цената или характеристиките, всяка прахосмукачка робот има няколко общи неща

Прахосмукачките роботи имат софтуер за навигация, за да ги движат по пода. Това може да варира от много случаен модел до силно усъвършенствана програма за картографиране. Те използват засмукване и някакъв вид четка, като класически вакуум за отстраняване и събиране на мръсотия от пода. Имат кофа за прах, която събира мръсотия. Безжични са и се нуждаят от презареждане между циклите.

От тук всеки модел варира в това колко сложни са тези характеристики. Обикновено колкото по-усъвършенствани функции има, толкова повече вакуумът ще струва.

Навигация:

От само себе си се разбира, че най-важната характеристика (освен вакуумната част) на вакуума на прахосмукачките роботи е заобикаляща. Първите прахосмукачки роботи имаха напълно случаен модел. Те щяха да бягат, докато не ударят стена или мебели, след което ще се обърнат и излязат в произволна посока. Това неизбежно ще доведе до някои пропуснати области на пода и вдлъбнатини в стените.

Днешните вакуумни роботи използват разнообразни технологични функции за навигация. Някои все още са предимно на случаен модел, докато други използват предварително програмирани алгоритми, за да зададат курса на почистване. Най-модерните модели използват сложен навигационен софтуер, за да картографират всяка стая, така че да не минават два пъти върху едно и също място. Някои дори съхраняват етажните планове, така че след като научите, всичко, което трябва да направите, е да му кажете да почисти конкретна стая и тя ще излезе.

Сензори на прахосмукачките роботи

За да се подпомогне по-добрата навигация, почти всички прахосмукачки на пазара имат различни сензори, които не позволяват да се повреди или да нанесе щети на вашия дом. Ето няколко, които ще намерите:

Клифрови сензори – Те използват инфрачервена светлина, която отскача в обектите, изпращайки сигнала обратно към приемник на прахосмукачката робот. Ако сигналът не отскочи назад, приемникът приема „скала“, като стълбище, така че той казва на вакуума да се отдръпне и да се насочи в друга посока.

Обектни сензори – Това са механични сензори, подобно на сензорите за въздушна възглавница на автомобила, разположени отстрани на вакуума. Когато се блъсне в обект, сензорите му казват да се архивира, завърта и да се движи в друга посока.

Стенни сензори – повечето вакууми просто третират стените като предмети. По-модерните модели използват инфрачервени сензори на бронята, за да открият стените, така че да могат да следват до ръба, без да се блъскат срещу тях. Те са чудесни за почистване на ръбове и ъгли.

Датчици за мръсотия – Не толкова често, обикновено се среща само при най-модерните модели. Тези сензори са разположени на дъното на вакуума в близост до четката за бъркане. Те са акустични сензори, така че когато четката вдигне куп мръсотия, това предизвиква много вибрации върху металните плочи на сензорите. Това казва на вакуума или да увеличи смукателната система или да премине отново над тази област.

За да предпазите робота от нежелани зони, някои прахосмукачки се предлагат с физически „ виртуални стени “, които са магнитни ленти, които използвате за блокиране на помещения и др. Разширените модели имат „бездействащи зони“, които можете да зададете чрез мобилно приложение, което поддържа вакуум от навлизане в забранена територия.

Към Част 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *