Какво е тунинг на автомобили?

Какво е тунинг на автомобили?

Какво е тунинг на автомобили? Дори начинаещите шофьори вероятно са чували за понятието „настройка на автомобили“ повече от веднъж. Airbrushing, ефектни бодикитове, мощни акустични системи, прави ауспуси – какво всъщност се отнася за тунинг? И как изглежда тунингът на автомобили?

Какво е тунинг на автомобили?

Тунингът като явление се появява в САЩ в началото на миналия век. Всъщност това е подобрение на машината и промяна на нейните заводски характеристики и параметри. И това се отнася както за функционални, така и за естетически аспекти. С течение на времето бизнесът, който започна с малки работилници, се превърна в истински бум по целия свят.

Чип тунингът на двигателя

Най-честата илюстрация за това е чип тунингът на двигателя.

Разбира се, от такава операция искате всичко наведнъж: увеличаване на мощността на двигателя, намаляване на разхода на гориво и дори увеличаване на въртящия момент. Но дори собствениците на автомобили, които са малко запознати с технологиите, разбират (може би не веднага), че това не се случва и подобряването на някои параметри обикновено се получава за сметка на влошаването на други.

Между другото, препрограмирането на електронния блок за управление на двигателя дава осезаеми резултати (до 20% увеличение на мощността) само при двигатели с турбокомпресор.

В този случай работата трябва да се извърши от квалифициран специалист с помощта на софтуер, разработен от същия производител на автомобили. В противен случай няма гаранция, че направените промени няма да доведат до недопустими натоварвания, както в самия двигател, така и в системите, свързани с него (съединител, скоростна кутия, шаси). И гарантирано качествената работа не може да бъде евтина.

Основният недостатък на всеки тунинг е неговото често отрицателно въздействие върху стойността на автомобила при последваща препродажба. Разбира се, има моменти, когато обмислената и добре изпълнена настройка дори леко увеличава цената на автомобила, но по-голямата част от купувачите на вторичния пазар предпочитат серийната версия, която е била експлоатирана при неагресивни условия на шофиране.

И в тази ситуация единственият оставащ вариант е да „тунинговате“ колата до серийно състояние. Между другото, на Запад привеждането на автомобил в първоначалното му състояние също се счита за една от областите на настройка.