Автомобилна застраховка

Какво е Гражданска отговорност?

Автомобилна застраховка. Инцидентът не е единственият инцидент, който може да се случи с колата ви. Автомобилите често са обект на кражби и кражби, стават „жертви“ на природни бедствия. Опитвайки се да застраховат автомобил срещу последствията от такива фактори, шофьорите са на загуба какво да изберат: Каско или Гражданска отговорност. В тази статия ще обясним разликата между двете политики и общите им черти.

Какво е Гражданска отговорност?

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще Ви помогне в ситуации, в които вие сте виновникът – например при катастрофа, блъсване на пешеходец и др.

Наличието на Гражданска отговорност ще Ви позволи лесно да покриете разходите за ремонт на автомобил, който е претърпял злополука, както и да заплатите лечението на пешеходец, който сте ударили.

Ако не сте виновни за инцидента, възстановяването на вашия автомобил ще бъде платено по застрахователната полица Гражданска отговорност на втория участник в инцидента.

Гражданска отговорност е задължителна политика. Необходимо е за всяко превозно средство – това е регламентирано от Закона, който е бил гласуван и е влязъл в действие.

Основният недостатък на застраховката на коли Гражданска отговорност е, че полицата не покрива разходите за ремонт на вашия автомобил, ако вие сте виновникът за злополука и колата ви също е повредена. Възстановяването ще трябва да се извърши за ваша сметка.

Какво е застраховка КАСКО?

Противно на общоприетото схващане, КАСКО не е съкращение, какъвто е случаят с застраховката на кола Гражданскатаа отговорност. Това е италианска дума, която означава „щит“, „дъска“. Факт е, че първоначално такава застраховка се прилагаше само за кораби.

КАСКО е доброволна автомобилна застраховка срещу:

Кражба на автомобил;

злополука;

Неволно някакво увреждане на колатаа;

Повреда на автомобил в резултат на въздействието на природни фактори – силен вятър, силен дъжд, снеговалеж и др.;

Кражба на резервни части – джанти, DVR, странични огледала, фарове и др.;

Образуване на различни щети.