Историята на лечебната терапия и значението на съвременната медицина

Историята на лечебната терапия и значението на съвременната медицина

Лечебната терапия? Разбирането, че умерената физическа активност е ключът към здравето на човека, се появи преди повече от 2500 години. В древен Китай се е развивало учението за Кунг Фу. А терапевтичната гимнастика, разработена на негова основа, се изучавала в китайските институти като задължителен предмет. В същото време в Древна Гърция „бащата на медицината“ Хипократ твърди, че упражненията са едно от най-важните инструменти на медицината и дори въвежда понятието „терапевтична доза“. От онези древни времена знанията за ползите от умереното физическо натоварване нараснаха. Развиха се нови училища и направления, бяха измислени симулатори и чрез физиотерапевтичните упражнения от 20 век (LFK) се превърна в незаменим елемент в образованието на човек, който е физически и психически здрав.

Лечебната терапия

Сутрешните упражнения в детската градина, часовете по физическо възпитание в училище, спортните игри на открито, сутрешните упражнения, водната аеробика и масажите в санаториумите. Това са всички елементи на лечебната терапия. Физиотерапията обаче не се превръща в пълноценен раздел на медицината чак до средата на ХХ век. Но в момента това е най-важният метод на лечение и рехабилитация в травматологията, неврологията, ортопедията. Определено положителен момент – лечебната терапия може да се направи независимо, като превенция на заболяването. Ако обаче почувствате силен дискомфорт в определени органи, най-добре е първо да се свържете с физиотерапевт. За да не влошите патологичното състояние, при което определен вид дейност може да бъде абсолютно противопоказан.

Защо физическата терапия е полезна? Упражненията в лечебната терапия са насочени към разтягане на мускули и връзки, укрепване на мускулния корсет, увеличаване на подвижността на ставите и развиване на издръжливост. В допълнение към възстановяването или поддържането на общата свобода на движение на човек, физиотерапията упражнява още една положителна функция. Тя увеличава ефективността на лекарствената терапия, ускорява времето за възстановяване или поне забавя прогресията на заболяването. Това се дължи на факта, че по време на физическо натоварване кръвообращението се ускорява. Което означава, че клетките са по-активно наситени с кислород и хранителни вещества.

Както бе споменато по-горе, физическата терапия включва различни видове дейности. Физически упражнения (сутрин или медицинска гимнастика), работа със симулатори (механотерапия), физически упражнения във вода (терапевтично плуване, аквааеробика). Ходене и лек джогинг, туризъм и катерене , игри на открито или спорт (без изискване за специално обучение), масажи, процедури за баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *