Здравословна ли е беззърнената храна за кучета?

Здравословна ли е беззърнената храна за кучета?

Здравословна ли е беззърнената храна за кучета? Производителите на храни за кучета и за всички животни разбират, че ГМО предизвикват недоверие от страна на потребителите и избягват използването им във фуражите – в повечето случаи генетично модифицираните организми няма да бъдат намерени в състава, – така казват специалистите. – Но трябва да знаете, че гордият надпис „Без ГМО“ не прави храната за кучета и домашни любимци по-безопасна или по-здравословна.

Здравословна ли е беззърнената храна за кучета?

Този въпрос се поставя често, затова да му обърнем повече внимание.

Според последните данни беззърнестите храни в храната за кучета могат да причинят сърдечни заболявания (кардиомиопатия) при кучета. По този начин повечето консерванти, стабилизатори и други компоненти са безвредни и нямат ефект върху тялото на животното. По правило фуражите, които се ползват за изготвяне на храна за кучета се тестват за повишена доза от отделни вещества и ако се открие излишък, цялата партида се изтегля от продажба. Освен това използването на предозирани консерванти и антиоксиданти често е технологично нецелесъобразно и само увеличава разходите.

Каква е храната за кучета, която може да се нарече идеална?

Въз основа на състава протеиновият животински компонент в храната за кучета трябва да бъде на първо място във висок процент (поне 30-40%), глутен (зърнени храни) – не повече от 5-8% от общото количество, животински мазнини – не повече от 15-18%, омега -3 мастни киселини – 3,9. Но омега-6 не е полезна за животинския организъм.

Коя е всъщност идеалната храна за кучетата? Може ли наистина да се намери такава храна за кучета?

Идеалната храна за кучета трябва да е без консерванти, овкусители и антиоксиданти. Тя трябва да бъде балансирана по отношение на витаминно-минералния състав. Но си струва да се вземе предвид индивидуалната смилаемост на различните компонентив храната за кучета, така че е по-добре да изберете диета за конкретен домашен любимец и при това, е добре това да се направи със съдействието на специалист.