Дизеловият филтър за твърди частици

Как функционира филтърът за твърди частици

Дизеловият филтър за твърди частици е предназначен да улавя твърдите частици (сажди) в отработените газове на дизелов двигател.

Филтър за твърди частици на дизелови автомобили

Този елемент на изпускателната система е проектиран да улавя твърдите частици, съдържащи се в отработените газове на дизелов двигател. Съответно, той се инсталира в изпускателния тракт – и в зависимост от конструктивните особености на автомобила и самия филтър, той може да стои непосредствено след приемащата тръба или след катализатора.

Някои конструкции комбинират филтър за твърди частици и катализатор, чиито елементи са разположени в една опаковка.

Как работи филтърът за твърди частици

Изгорелите газове навлизат в затворените канали и дифузират през стените си, като влизат в отворените канали. След това газовете продължават да се движат по изпускателната система, която вече е изчистена от частиците на сажди и в зависимост от конструкцията на изпускателната система, попадат или в катализатора, или в шумозаглушителя. В напречен разрез каналите на филтъра за частици обикновено приличат на правилни осмоъгълници – това е формата, която допринася за максималното задържане на саждите от филтъра. Филтриращият елемент е направен от силициев карбид и е затворен в метален корпус, който не наподобява други части на изпускателната система. Невъзможно е да се задържат сажди по друг начин, поради малкия размер на частиците му – около 0,05 микрона.

Какво е дизелов филтър за твърди частици по отношение на водача, който иска да извлече максимума от двигателя?

Това е преди всичко пречка по пътя на изгорелите газове – особено когато той е запушен със сажди. Има три начина за премахване на тази намеса или намаляване на съпротивлението:

1 -почистване на филтъра за твърди частици;

2 -неговата замяна;

3- пълно отстраняване на филтъра.

Продължителността на живота на дизеловият филтър за твърди частици е около 150 000 – 180 000 км.

Ако автомобилът не се експлоатира интензивно, това е доста голям пробег и можете да смените dpf филтъра, без да прибягвате до допълнителни действия. Но в случай, че автомобилът се използва усилено, и „покрива“ това разстояние за два или три месеца, за предпочитане е напълно да се изключи този елемент от изпускателната система – цените на дизеловите филтри за твърди частици, инсталирани на дизелови двигатели, започват от 900 евро, също и моторното масло за дизелово гориво с филтър за твърди частици, което се използва, следва да е специално и то е по-скъпо от „обичайното“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *