забележителност в софия

Какво е интересното за катедралата св. София като голяма забележителност в София

Какво е интересното за катедралата св. София като голяма забележителност в София

Света Неделя е второто име на мъченица Кириакия Никомидийска. Тя е може би най-известната забележителност в София. Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.

История на обекта

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, опитвайки се с мъчения и заплахи да накарат християните да се отричат от Христа и да правят приношения  на идолите, пострадали родителите на светата и тя самата. Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: „Когато съм немощна, тогава съм силна“ (2Кор. 12:10), и хиляди други мъки да измислите, „за мене животът е Христос, а смъртта – придобивка“. Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станали на 7 юли 289 година.

Интересен факт за тази забележитекност в София

Смята се, че първата църква в нейна чест е построена през 10 век. Това е била сграда върху каменна основа с дървени стени. Църквата получава статут на катедрала през 18 век, след като тук са пренесени останките на крал Стефан II. Съвременната църква е построена през 1863 г. на мястото на порутената и често посещаван и известен обект.

Софийска синагога

Еврейският храм е една от много най-живописните архитектурни сгради в София. Издигнат е за общността на сефарадските евреи от архитекта Ф. Грюнагер в началото на 20 век. Архитектурният стил на сградата е смесица от мавритански традиции и виенско ар нуво. Няма да можете да влезете в синагогата просто така, но има възможност да посетите малък музей, посветен на историята на българските евреи.