връх Бузлуджа

Бузлуджа

Връх Бузлуджа или връх Хаджи Димитър, както е неговото първоначално и оригинално име, се намира в централната част на Стара планина. Той е висок 1 441 метра. Притежава не само географско, природно значение, а и историческо значение.

На този връх се сражава четата на Хаджи Димитър през 1868 г., затова върхът носи неговото име днес.

В подножието на върха българските социалдемократи тайно провеждат Бузлуджанският конгрес, на който се създава Българската социалдемократическа партия. В чест на този конгрес на върха е построен дом-паметник на българските социалисти. Паметникът се намира североизточно от град Шипка.  До 1942 г. името на върха е било Бузлуджа / Buzdludzha.

И още веднъж да кажем – мястото е историческо, защото тук са се случили две много важни събития от българската история:

*През 1868 г. тук са се сражавали българските въстаници предвождани от Хаджи Димитър и Стефан Караджа срещу турците. Битката е неравна. Боят продължава до край и българските четници са разбити. Битката става причина за написването на прословутите стихове на Христо Ботев в поемата му „Хаджи Димитър“.

*През 1891 г. на това място, социалистите начело с Димитър Благоев слагат началото на организираното социалистическо движение в страната и създават своята партия.

Паметникът е издигнат в чест на второто събитие и се явява един от символите на социализма в България. Представлява куполна зала и 70 метров пилон. На върха на пилона са монтирани две петолъчки, които са бивши символи на комунизма, с височина 12 метра. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м. и има обща мозаечна площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на комунистите и изграждането на социалистическо общество в страната ни.

Паметникът е изработен от мраморизирани варовици.

До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора – Русе в отсечката след Казанлък. Всяка година тук се стичат хора от цялата страна, провеждат се чествания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *